4.Exercicis D classe

EL RESUM (II)

La projecció professional de la dona, clau en el desenvolupament rural 

El desenvolupament de les comunicacions, tant físiques com del món de la informació, ha apropat les inquietuds laborals i formatives de les dones de l’àmbit rural a les de l’urbà. Cal afavorir els mitjans que permetin aquesta projecció ja que la manca de perspectives propicia l’abandó dels pobles. Segons un estudi recent, es recomana una millora en els serveis (jardins d’infants, residències d’avis) per tal de fer possible la incorporació de la dona rural al món laboral sense que hagi d’emigrar.

.

__________________________________________________

 

EL RESUM (I)

Les terribles epidèmies medievals

L’any 1348 Europa va patir la primera onada de pesta bubònica, la qual va ser transmesa per mariners infectats que procedien d’Àsia. Aquesta epidèmia es va repetir aproximadament cada deu anys fins al segle XIX. Les deficients condicions de la medicina, la precària higiene personal i l’insalubre urbanisme  medieval afavoriren el contagi especialment a les ciutats. Un terç de la població d’Europa va morir a conseqüència d’aquesta epidèmia. 

 

 

 __________________________________________________

 

LA CARTA AL DIRECTOR (II) 

Setmana blanca? Ho veig negre 

El Departament d’Educació ha anunciat que el proper curs escolar començarà el set de setembre, és a dir, una setmana abans del que és habitual i al febrer es farà una setmana de vacances. Em pregunto si aquest canvi en el calendari escolar aportarà alguna millora.

Hi ha hagut moltes protestes amb l’argument que afecta la conciliació familiar. Cal tenir en compte, però, que el còmput anual d’hores lectives es manté, així doncs, els mateixos recursos que cal emprar per cobrir l’escreix de vacances dels nens respecte dels pares durant els mesos estiuencs caldrà aplicar-los al febrer.

Tanmateix, allò que realment em preocupa és el nivell escolar, que a hores d’ara ja és suficientment precari. Cada cop que s’acosten dates festives l’ambient a les aules es relaxa i el rendiment baixa notablement i no crec que el breu espai de temps entre Nadal i Setmana Santa justifiqui la necessitat d’una setmana de descans.

Personalment aquest nou calendari no m’agrada. No hi veig cap avantatge i sí molts inconvenients, en especial a tot allò que afecta a la qualitat de l’ensenyament que és precisament allò que, per sobre de qualsevol altra consideració, hem d’intentar millorar.

 

Gavà, 3 de març de 2010

 

 __________________________________________________

 

LA CARTA FORMAL 

 .
Montserrat Lladó Andrés
Directora de la casa de colònies Eixos Estelats
Camí de les Agulles
08540 Centelles
 
A/ Sra. Maria Puig
Directora del CEIP Passíflora
Mare de Déu de Montserrat, 25
08800 Vilanova i la Geltrú
 .

Benvolguda senyora Puig,

En resposta a la carta del passat 19 de novembre en què ens demanàveu informació relativa a la nostra casa de colònies, us comento tot seguit les dades que ens sol·licitàveu.

La casa de colònies Eixos Estelats té unes instal·lacions amb una capacitat per a 75 nens i 10 adults. Els nostres monitors organitzen les activitats diàries en funció de la climatologia de manera que si és possible gaudir del nostre immillorable entorn s’organitzen passejades a cavall, activitats a la granja, excursió al bosc i, fins i tot, petits tornejos esportius; en cas de pluja disposem d’un taller de ceràmica, un de fusteria, un de construcció de titelles i una sala polivalent amb taules de ping-pong.

Pel que fa a la disponibilitat de dates, us haig de comunicar que la darrera setmana de febrer ja està ocupada, però entre l’1 i el 21 no hi ha, ara per ara, cap inconvenient. Les tarifes per nen que s’apliquen al febrer són: 2 dies, 53 €; 3 dies, 90 €; 4 dies, 118 €, i 5 dies, 145 €. Els acompanyants adults, com a màxim 10 per a cada grup de 75 nens, no paguen l’estada.

Per a més informació podeu visitar el nostre web http://www.eixosestelatss.com/ca/index.php on trobareu imatges de la masia, les instal·lacions i l’entorn, així com informació addicional que pot ser del vostre interès.

Rebeu una cordial salutació,  

 .

.

Centelles, 21 de desembre de 2009

 .

 __________________________________________________

 

LA CARTA AL DIRECTOR (I)

Un tema pelut

Aquestes dates de compres compulsives em recorden un anunci en què es veia un gos abandonat enmig de la carretera i un lema deia que ell mai no ho faria. Molts altres animals pateixen la inconsciència d’una adquisició no meditada com cal i són considerats joguines. Em pregunto si és una bona idea regalar una mascota.

Per un costat, abans de comprar-la caldria pensar en tots els inconvenients que implica la possessió d’un animal per evitar que una il·lusió esdevingui un error. Cal valorar quin temps li podem dedicar, què en farem d’ell en temps de vacances, si la nostra llar és adequada a la mida i les necessitats d’espai de l’animal i quin serà el manteniment que necessitarà quant a aliments i veterinari.

Per l’altre, però, també és cert que gràcies a una bona orientació per parts dels pares, una mascota pot representar un mitjà per ensenyar als nens valors com la constància (si l’animal es vol o es pot ensinistrar) i la responsabilitat ja que el nen ha d’entendre que el benestar de l’animal depèn d’ell. Un altre aspecte a tenir en compte és que jugar amb un animal de companyia és una saludable alternativa als absorbents i omnipresents videojocs.

De vegades tinc la sensació que són precisament els animals els que ens fan ser més humans, així doncs, un cop valorats tots els inconveniets i tots els avantatges, la responsabilitat que hi aportarem els pares i la il·lusió que hi han posat els nens, hem decidit que enguany un dels regals no serà una joguina, sinó un petit i pelut company de jocs que es deixi amanyagar.

 

Gavà, 1 de gener de 2010

 

 __________________________________________________

 

LA SOL·LICITUD

 .

Montserrat Lladó Andrés, amb DNI 33 333 333, telèfon 657 000 000 i domicili al C/ de les Camèlies, 59, 3r 1a, 08850 Gavà, en representació de l’Associació d’Amics del Cinema,

EXPOSO:

Que l’associació a la qual represento és l’encarregada de programar les pel·lícules que quinzenalment es projecten dins la promoció cultural de l’Ajuntament de Gavà al Casal del Centre.

Que per tal d’organitzar la programació i decidir els títols més escaients en cada cas, els deu membres de l’Associació necessitem reunir-nos periòdicament.

Per aquest motiu,

SOL·LICITO:

Que se’ns permeti usar setmanalment una de les sales de reunions gestionades per l’Ajuntament en horari de 8 a 10 del vespre. Pel que fa al dia de la setmana en què es farà la reunió, els membres de l’Associació no tenim cap inconvenient d’adaptar-nos a qualsevol, de dilluns a divendres, en funció de la disponibilitat de les sales. 

 .

 

.

Gavà, 11 de novembre de 2009

AJUNTAMENT DE GAVÀ

.

4 Responses to 4.Exercicis D classe

 1. sandra ha dit:

  Bona nit Montse, m´has de dir com fas la signatura…
  Ens veiem dilluns, bon cap de setmana.

 2. montsellado ha dit:

  Hola, Sandra,

  Només es tracta d’inserir una imatge mentre edites el text de l’entrada: t’explico el procés tal com ho he fet, encara que crec que es pot fer d’altres maneres.

  1. Fer en un full en blanc la signatura.
  2. Escanejar el full (format jpg).
  3. Obrir l’arxiu resultant amb algun programa que et permeti retallar la imatge i quedar-te només amb el trosset signat (és que si no tindràs un DIN A-4 sencer)
  4. Guardar l’arxiu al teu ordinador (ja el tindràs pels segles dels segles i la propera vegada ja no cal repetir els 4 primers passos)
  5. Mentre estiguis editant l’entrada, és a dir escrivint el text de la carta, veuràs que a sobre del rectangle on escrius hi ha una fila on diu “Puja/insereix” i la penúltima icona és per “afegir un mèdia”. És aquí on cal clicar, buscar l’arxiu de la signatura al disc dur i inserir-lo.

  Possiblement hi ha altres formes d’arribar al mateix resultat. Se m’acut, per exemple, que en lloc d’escanejar una signatura es pot fer un gargot amb el paint.

  Tot plegat és més complicat d’explicar que de fer… ara que (mig) tenim l’aula condicionada pel que fa a la temperatura potser és el moment de reclamar un projector i un portàtil (hahaha).

  Bon cap de [sammana] (ves, jo pensava que la transcripció seria [sadmana]. No n’encerto ni una!)

 3. chryssula ha dit:

  M’agrada molt el teu bloc. És ben organitzat i a més aclareix molts dubtes.
  Moltes gràcies des d’Eivissa
  Chryssula

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: