Espanyolitzar? No, gràcies.

Als polítics no els entenc. Rectifico: als polítics no els vull entendre. Després de sentir com en Wert s’esgarrifava per l’educació que reben els nens catalans he de confessar que mai he vist en els llibres d’història dels meus fills res que pugui ser sospitós de tenir oloreta nacionalista i en tot cas, si el problema fos aquest, entenc que la solució no passaria per canviar un nacionalisme català per un nacionalisme espanyol, sinó per buscar una fórmula neutra.

En tot cas, si espanyolitzar vol dir acoseguir un “nivelaçu” de coneixements com els que té la mai prou valorada Esperanza Aguirre que va dir sense despentinar-se que “España tiene 3000 años de historia” jo passo.  No vull que els meus fills acabin dient que Pontius Pilatus era un català de Tarragona o que els dibuixos de les coves d’Altamira representaven el toro de Osborne.

Tot seguit us deixo un “copiar/enganxar” d’un correu que em van enviar ahir i em va fer molta gràcia (riure’s d’un mateix és saníssim). En tot cas, per si algú no capta la brometa, el voldria tranquil·litzar amb una dada: segons l’infore PISA de l’any 2009 (ho sento, no n’he trobat de més actuals) el nivell de comprensió lectora dels nens catalans és de 498 punts, per sobre tenen els de Madrid i Castella-Lleó amb 503, la mitjana OCDE és de 493, l’Espanyola de 481 i la comunitat més perjudicada és Melilla amb 399. Curiosament, Extremadura ni hi surt. Així doncs, que no pateixi ningú: el bilingüisme no és una xacra que ens transforma els nanos en un grapat de provincians (aquí el gràfic per si el voleu veure)

“Bienquerido Ministro,

Llevo 2 días en el intento de españolarizarme todo lo que no consiguió mi escuela. No se crea que es soplar y hacer botellas esto, pero siempre tengo alguien por aquí que me da un golpe de mano.

Referente a su comentario en el congreso le he de decir que hay para alquilar sillas, Sr. Ministro. Españolizar a nuestros hijos es decirla de la altura de un campanario, es un grano demasiado, aunque de momento voy a hacer los ojos grandes porque sino me hará usted salir de pollegue… ¡Bueno, de un corral de pollos!

Sí sí… Usted pensará que somos unos sueña-tortillas por querer la independencia; y reconozco que las piernas me hacen higos solo de pensarlo, pero no, no estamos tocados del hongo ni nos hemos bebido el entendimiento Sr. Ministro.

Hace años que aguantamos, que queremos fumar al campo; vamos, tocar al dos, para entendernos. Que esto está a punto de hacer un pedo como una bellota y no creo que ustedes sean tan cortos de gambones y hacer como aquel quien nada.

Sabemos que les estamos chafando la guitarra. Ustedes son tanto de la cebolla como nosotros y piensan con prepotencia que ya hemos bebido aceite, pero les aseguro que no vamos a irles detrás con un flautín sonando. Hasta ahora nos lo hemos pasado bien pero, a decir verdad, todo son ochos y nueves y cartas que no ligan.

Por lo tanto, no vamos a perder más el tiempo, Sr. Ministro. En España todo se está yendo a orrio y no nos quedaremos: preferimos esparcir la niebla.

Bueno, tengo que dejarle que son tres cuartos de quince, es tarde y quiere llover. Me esperan y, si no me voy a corre-cocida, llegaré a misas dichas.

Así que buen viento y barca nueva.

Y recapacite siempre antes de hacer comentarios públicos, no sea que vuelva a meter los pies en el cubo otra vez.

Atentamente,

Un catalán en proceso de españolización.”

32 Responses to Espanyolitzar? No, gràcies.

 1. Crític de cine ha dit:

  Les posicions del govern i, sobretot, del ministre d’educació són vergonyoses. I més quan, com tu dius, tenen una política entre les seves files que demostra constantment que és inculta en moltíssims aspectes. Que diguin el que vulguin, que jo estic molt orgullós de la nostra educació.

 2. M’és aviat a mi el comentari de Wert em va fer oloreta de franquista, i mira que, a fortunadament no he viscut aquella època!

  Podem estar tranquils que les dades avalen els resultats de l’escola catalana.

 3. Pau Samo ha dit:

  No es podia haver explicat millor “l’asuntu” ;-P que d’aquesta forma. El vídeo molt encertat, un acompanyament perfecte. A unes declaracions tan poc serioses no se li pot contestar de cap altra forma.

 4. Rosaura ha dit:

  Al Sin-Wert-güenza aquest no se li pot respondre més clar i … castellà. Encara es pensarà que realment parlem i escrivim així.

 5. ÒscarAzAl ha dit:

  Precisament ahir a la nit em van ensenyar aquest text. Si és que a sobre que ens ataquen, ens ho prenem amb humor.

 6. XeXu ha dit:

  Escrits com aquest n’estic veient ara tot sovint, i a la ràdio també en fan paròdies. I és que més val riure que plorar, no saben què es diuen aquesta gent. Precisament per no ser la nostra llengua mare, tret de l’accent, aquí parlem espanyol força millor que a molts llocs de la mateixa Espanya. O és que no li sortiria més a compte al ministre anar a posar-se amb els andalusos, que no hi ha Déu que els entengui? Ah, però que els andalusos no es volen independitzar, oi? Vaja. Et dono tota la raó. Si el que volen fer és tornar-nos com l’Esperanz Aguirre, prefereixo ser un analfabet i no tenir ni idea de res. Oh wait…

  • ÒscarAzAl ha dit:

   Ep, i qui diu que l’accent català és un mal accent en castellà i el de qualsevol altra comunitat no? Sempre es pressuposa que l’accent català és un error perquè és influència d’una altra llengua, o el gallec. I què passa amb l’accent i l’entonació de les altres regions? Són millors perquè no tenen cap altra llengua? A casa també tenim diferents accents en català i no passa res, i alguns d’aquests accents no afecten el castellà. I encara hi ha més accents a Amèrica del Sud. Han fet que el nostre castellà sigui tan matern com el català i l’accent no el fa pitjor. Podem dir que el parlem millor que ells, simplement, i deixar l’accent a part.

   • Montse ha dit:

    Des de fora hi ha qui pensa que tots parlem com el Jaime Canivell de “La escopeta nacional”. Tanmateix, fa temps vaig llegir (ho sento, no he trobat l’article que en parlava) que de fet tenim una pronúncia molt neutra i per això molts dels actors de doblatge al castellà són d’origen català (ei, t’imagines un James Bond amb accent de Dos Hermanas? 😀 )

  • Montse ha dit:

   Pel que sembla es tracta de veure la palla a l’ull dels altres i no veure la biga que ells duen encastada; em va semblar molt significatiu (i malvadament divertit) que en la comunitat extremenya es neguessin a fer les proves per l’avaluació de l’informe Pisa. Ves, i això que els seus col·legis publics tenen més ordinadors “per càpita” que en cap altra comunitat autònoma. Curiós, oi?

 7. tirantlobloc ha dit:

  Tenint en compte el camí que hem emprès, jo cada vegada m’escolto menys els exabruptes que vénen de Ponent. Ja s’ho faran.

 8. Pons ha dit:

  aquest text es una plaga! apareix per tota la meva pàgina principal de facebook i per tot el timeline del twitter l’enllacen, i ara tu també, es gairebé un gangnam style xD

 9. El fem fatal ha dit:

  Tinc entès que el sr. Wert-és-el-que-em-perd va vomitar aquesta perla de l’espanyolització dels nens catalans en una rèplica a la sra. Rigau-gripau-babau que el va acusar d’això mateix. Només cal que la consellera li continui fent d’apuntadora. Li podria retreure, per exemple: “vosaltres ens voleu fer fora d’Espanya”. I així el ministre es veuria obligat a dir que arreando, tots fora. I final feliç.

 10. Tomàs ha dit:

  Montse, no he rebut l’avís de que havies penjat un nou Post. He entrat directament perquè m’estranyava que no ho haguessis fet.

  Anem al Post. Jo ni ho intentaré això d’espanyolitzar-me, ja ho varen intentar prou quan era petit en el meu cole, la tele, la ràdio, la premsa…

  Encara ara és molt fàcil viure en castellà a Catalunya (ja sabem que diuen que no, però no cal fer ni cas).

  Mirem endavant, que no ens distreguin amb tant de soroll.

  Ahir llegia un escrit en un diari d’un que explicava que a Madrid un col·lega li havia dit que el que no suportava de Catalunya (de fet no suportava res, però pel cas es referia a un tema en concret), en aquests moments era el “buenrollito” que es respirava.

  • Montse ha dit:

   El Reader m’odia: no és la primera vegada que m’ho fa 😦

   Si et dic la veritat, de vegades tinc la sensació que jo m’he hagut de catalanitzar i aixó qu el “caudillu” va morir quan jo tenia set anys, però la punyalada que li va donar a la nostra cultura va ser sagnant.

   Així doncs, no entenen el bon rotllo que tenim? Me’n puc fer càrrec: suposaven que respondriem als insults amb més insults, a les amenaces amb por i que hi hauria un enfrontament intern entre els catalans de “tota la vida” i els descendents dels immigrants dels anys 60. Mai ens han entès i dubto que mai ho facin.

 11. MadeByMiki ha dit:

  A totes bandes s’ensenya un tipus d’història feta a mida, i de fet no sé si ens en podem refiar del que han redactat els conqueridors, massacradors i guanyadors de mil i un conflictes, no ho sé.

  Per cert, quin tip de riure amb la carteta…

  • Montse ha dit:

   No només són els vencedors, sinó que són uns cínics: ara l’Ana Botella diu que ens hem inventat les fronteres. Així doncs, una grande y libre des del temps dels neardentals? Quin desengany, jo pensava que els “pijos” eren més cultes.

 12. dani...él ha dit:

  No sé si pontius pilatus era un català de Tarragona. El que sé del cert és que matèria per haver catalanitzat l’educació n’hi ha de molt variada. El tomb, en cas d’haver-se optat per destapar les ànsies catalanistes podia haver estat superior al esdevingut pel tan repetit espoli fiscal del present:

  En canvi les poques pinzellades diferencials semblen merèixer una reacció fulgurant. Tampoc arribaran a parlar de representacions de toros d’osborne a les coves d’Altamira. En el passat ja ho han deixat lligat i ben lligat perque ens sembli així per nosaltres mateixos. El poder central espanyol ha tingut cura de presentar-nos els relats a la seva conveniència. No seria possible, per tant, espanyolitzar les aules. Ja ho estan. Tampoc convenient fer el mateix però a la inversa.

  • Montse ha dit:

   Hola, Dani; benvingut i moltes gràcies per comentar. Perdona que hagi trigat tant a respondre, però abans volia mirar-me l’enllaç que proposes i darrerament em costa molt trobar una horeta tranquil·la.

   T’he de dir que l’he trobat molt interessant; havia escoltat alguna vegada en Bilbeny defençant la catalanitat de Colom, però mai fent una exposició tan extensa i amb tants detalls. No sé si tot el que diu es podrà admetre alguna vegada (ni puc imaginar la cara que farien els que se’ls omple la boca amb “la lengua de Cervantes” si es demostrés que El Quixot és una traducció), però si més no planteja un dubte raonable -i d’alguna manera diria que fins i tot saludable- sobre si el que creiem que va passar és el que realment va passar. Coi de censors: i jo que creia que els polítics d’avui en dia manipulaven la realitat. Són uns aficionats!

   • dani...él ha dit:

    Els polítics d’avui crec que ho tenen molt més complicat que fa molts segles. Precisament les veritats els estan esclatant als morros. Fa segles era una altra història i les bestieses es mantenien més fàcilment. Vols més dubtes? Per exemple de quan daten les primeres cròniques de la “invasió àrab” de la península? O de quan daten les primeres cites al que podríem considerar l’alcorà? Estem convençuts que el va escriure realment Mahoma?

    salutacions

   • Montse ha dit:

    Cert: els polítics d’avui en dia deuen odiar a mort les hemeroteques 😀

 13. Yáiza ha dit:

  Montse, quanta raó! Que es preocupin d’aclarir el que tenen a la seva banda de la frontera, que nosaltres ja ens espavilem, no? El text ja l’havia llegit (pel facebook, clar…) i déu ni do com vam riure amb ma mare (li vaig llegir en veu alta posant accent de la Catalunya profunda). I res… que aviam com acaba tot plegat! Espero que amb una mica més de llibertat per a nosaltres. Un petó!

  • Montse ha dit:

   No veig que en les comunitats monolingües tinguin un nivell gaire acceptable (ho dic per experiència). A més a més, trobo del tot raonable que en els llibres apareguin les dades més properes tant històricament com geogràficament. No entendria, per exemple, que els meus fills dominessin fil per randa la cultura del Argar (que també cal que la coneguin, evidentment) i en canvi no tinguessin ni idea de les mines neolítiques que tenen al costat de casa. No ho veig tant una qüestió identitària com de sentit comú.

 14. Reflexionem-hi ha dit:

  Els polítics en general són patètics, però alguns fan pena… Potser d’alguna manera ens afavoreix que siguin així d’incultes, no? Ens ha d’ajudaaar!!!!!!!! Si no quin sentit té tot plegat? 😀

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: