Tinc un dubte

Potser no és el llibre que hom tindria a la seva tauleta de nit, però he de dir que a mi m’agrada molt. Explica, si fa o no fa, el mateix que els típics (i feixucs) manuals d’aquesta mena, però amb sentit de l’humor i això sempre ajuda molt.

Confio de no transgredir cap mena de llei de protecció de drets d’autor si us faig una petita transcripció del contingut:

Tots contra un!

Hi ha barbarismes que fins i tot fan riure d’inofensius que són, com assunto, per exemple. I n’hi ha d’altres que són extremadament mortífers, devastadors, són com les bombes de fragmentació que van llançar els Estats Units a l’Iraq; un cop llançat el projectil, l’explosiu es disgrega en una miríada de bombes més menudes que esclaten aquí, allà i més enllà.

El verb apretar és tota una bomba de fragmentació. Seria banal poder equiparar apretar amb una única forma correcta i fer pinya per eradicar-lo, ja que aquest verb té la “virtut” d’haver acabat suplint a una enorme multitud de formes, amb sentits diversos, que han estat finalment bandejades pel poderós barbarisme, que ha actuat com un depredador de tot el que se li ha posat al davant. Malauradament, ja no collem cargols ni premem botons; el cinturó no ens estreny i les sabates no ens vénen estretes; no serrem les dents per agafar coratge i els professors no exigeixen més als alumnes; abans arrencàvem a córrer, o apressàvem el pas, o forçàvem la marxa; ara el sol ja no pica com abans, i els polítics han deixat de tenir l’agenda atapeïda.

Curiós, oi? Tant com es fa servir aquesta paraula i resulta que ni tan sols és correcta (ai!).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: